History

Het ontstaan van SallandElectronics

De geschiedenis van SallandElectronics gaat eigenlijk helemaal terug naar de periode dat Paul van Ulsen en Herman Tuininga klasgenoten waren op de HTS Elektrotechniek uit Zwolle. Beiden werden ook collega's in 1988 in hun eerste baan bij Rood Testhouse uit Heerde. Rood Testhouse hield zich bezig met het testen van elektronische componenten voor de halfgeleiderindustrie. Na 1,5 jaar is Herman Tuininga benaderd door de Nedap uit Groenlo voor een baan als ontwikkelaar op de afdeling Veecode. Na 2 jaar heeft Herman bij de Nedap de overstap gemaakt naar de afdeling specials, om als verkoper het integraal stemsysteem aan de man te brengen. Afnemers waren Nederlands gemeenten, maar ook internationaal zijn de eerste contacten gelegd in Belgie, Frankrijk en Duitsland.

In de tussentijd is Paul in 1992 met enkele collega’s overgestapt naar de jonge onderneming Salland Engineering uit Zwolle, opgericht door oud medewerkers van Rood Testhouse. De contacten tussen Paul en Herman zijn altijd gebleven, wat geresulteerd heeft in een overstap op 1 april 1996 van Nedap naar Salland Engineering. Doel van de overstap was om naast de halfgeleider industrie, een positie op te bouwen binnen de industriële elektronica sector.

Door groei op de diverse afdelingen is medio 1997 besloten naar een nieuwe huisvesting uit te kijken. Eind 1998 is Salland Engineering verhuisd naar de Schrevenweg te Zwolle. De organisatie is daarbij gewijzigd in een holding structuur met vijf werkmaatschappijen. Drie werkmaatschappijen (Europe, America en Singapore) waren actief binnen de halfgeleiderindustrie. Eén werkmaatschappaij was actief binnen de telecom sector, met aan het roer Arjan Kremer. De vijfde werkmaatschappij werd gevormd door de verzelfstandiging van de afdeling Industriele Elektronica, met aan het roer Herman Tuininga.

Medio 2000 hebben de grootaandeelhouders van Salland Engineering besloten de aandelen te verkopen. Dat heeft in het najaar van 2000 geresulteerd in een Management Buy Out door de zittende directie van de halfgeleider georiënteerde werkmaatschappijen. In juni 2001 volgde een Management Buy Out van de werkmaatschappijen Telecom en Industriële Elektronica door Houwer de Geus, Arjan Kremer, Herman Tuininga en enkele personeelsleden. De naam is daarbij veranderd in SallandElectronics, tevens heeft de verhuizing plaatsgevonden naar de huidige locatie Katwolderweg 15 in Zwolle Noord.

Milestones

 • April 1996: Start department Industrial Electronics
 • December 1998: New building Schrevenweg 12 (Berkum) - Zwolle
 • January 1999: Establishment of new business unit Salland Engineering Electronics 
 • June 2001: Management buy-out SE Electronics, new name Salland Electronics BV
 • August 2001: Moved to new head quarters Katwolderweg 15 Zwolle
 • February 2004: Acquisition Exatech BV uit Dordrecht
 • September 2005: Expansion Katwolderweg 
 • May 2006: New house style and logo
 • September 2009: Expansion Katwolderweg
 • June 2011: first patent filed
 • June 2011: celebration of 12,5 anniversary
 • May 2012: launching SmartChair, in cooperation with BMA Ergonomics

© 2011-2018 SallandElectronics